Amac wil toch graag in Spijkenisse terugkomen

2 september 2024 - Dominic Overdijkink

2 september 2024 - Dominic Overdijkink

Helaas is voor onze winkel in Spijkenisse op 1 augustus het doek gevallen. Het AD heeft hier onlangs een interessant artikel over geplaatst met onze directeur, Ed Bindels: "het voelt een beetje alsof we eruit geschopt zijn". 

Amac was in Spijkenisse een bekende winkel als het ging om Apple-producten. Sinds 1 augustus zijn we er echter dicht. De winkel moest wijken voor de uitbreiding van het Centrum voor de Kunsten. Toch willen we graag in Spijkenisse terugkomen.

Heel erg vriendelijk ging het eigenlijk niet, het - wellicht voorlopige - vertrek uit Spijkenisse. "Het voelt een beetje alsof we eruit geschopt zijn", zegt Ed Bindels, onze CEO en oprichter.

De gemeente Nissewaard heeft ambitieuze plannen met het Centrum voor de Kunsten en Amac zat daarbij eigenlijk in de weg. Het pand is inmiddels leeggemaakt en wacht op de grote verbouwing van het kunstcomplex die in november zou moeten beginnen.

 

Ed Bindels, oprichter en CEO Amac

15 jaar

"We zijn op 1 augustus dichtgegaan, we hadden drie maanden opzegtermijn. Het is alles bij elkaar toch nog snel gegaan", blikt Bindels terug. Het gedwongen vertrek van Amac uit het pand aan de Nieuwstraat liet bij hem een nare smaak achter. "We hebben bijna vijftien jaar in Spijkenisse gezeten."

Een vervelend vertrek of niet, toch wil Amac daar weer verder. "De zoektocht naar een nieuwe winkel is inmiddels in volle gang, wij gaan deze week kijken wat er mogelijk is." Bindels beklemtoont dat, wat er ook op de radar verschijnt, het Apple is dat in Amerika beslist wat er hier moet gebeuren. "Ik denk dat dit al gauw zes tot negen maanden gaat duren. Dus als we terug komen, dan is dat pas in de zomer van 2025."

Amac heeft daarbij de voorkeur voor een bestaand onderkomen in Spijkenisse. "Een nieuwe winkel bouwen vergt al gauw een investering van een half miljoen euro." Ed Bindels denkt met Amac opnieuw een aanwinst te kunnen zijn voor Spijkenisse. "We zijn een trekker, we hadden klanten die helemaal uit Zeeland hierheen kwamen. En het zou aardig zijn als de gemeente Nissewaard ons hierbij een handje zou helpen.”

Xenos moet ook weg

De gemeente Nissewaard maakte vorige maand de plannen met het Centrum voor de Kunsten bekend. De instelling huist al ruim 40 jaar in het pand waar ooit ook Eurocinema zat, de toenmalige bioscoop.

Voor het ingrijpende project moet niet alleen Amac wijken, ook Xenos verdwijnt van de huidige plek. Maar die zaak komt volgens de woordvoerder terug op een andere plek in het centrum van Spijkenisse. "Waar is nog niet bekend, daarover zijn momenteel gesprekken gaande." Voor de andere winkels in de nabijheid van het kunstencentrum verandert er niets, aldus de zegsvrouw.

Amac in Spijkenisse

Amac in Rotterdam, Woonmall Alexandrium

Poppodium

De verwachting is dat de verbouwing in november begint. Het gebouw gaat half oktober al dicht. Na de zomer van 2025 wordt het vernieuwde kunstencentrum geopend. De instelling is dan ‘klaar als beter gebouw met meer mogelijkheden voor de toekomst’, aldus de gemeente Nissewaard. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een poppodium en/of een oefenruimte. Tijdens de verbouwing zullen de cursussen, workshops en schoolprojecten elders worden gehouden, op andere nog te bepalen plekken.

We zoeken intussen niet alleen naar een winkelpand in Spijkenisse, maar doen dat ook in de regio Rotterdam. We hebben nu in totaal 47 winkels in Nederland, waarvan twee in Rotterdam (Lijnbaan en Alexandrium). En derde vestiging ‘in de periferie’ van de Maasstad is een ander beoogd doel dat we hebben. Tot die tijd kunnen klanten uit Spijkenisse en omgeving uiteraard terecht bij de winkels in Rotterdam Lijnbaan, Rotterdam Alexandrium en Dordrecht, of onze producten online bekijken en bestellen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!